Omdat ik toch er veel voor voelde om verder te gaan met mijn opleiding in het duiken ben ik in juni 2005 begonnen met mijn PADI advanced cursus.

Voor de advanced cursus moet je wederom een aantal buitenduiken maken, er zijn twee verplichte duiken , dit zijn de diepe duik (dieper dan 18 meter) en de navigatie duik, daarnaast mag je uit een selectie van duiken twee specialties kiezen. Ik heb toen gekozen voor zoeken en bergen en de nachtduik.

Bij het zoeken en bergen moesten wij een aantal verborgen objecten volgens een bepaald zoek patroon onder water zien terug te vinden, 1 object was een lepel, het andere object was een zware tegel, het laaste object moest teruggehaald worden met behulp van een hefballon, dit was geweldig om te doen.

Tijdens de nachtduik was het al net zo speciaal, we gingen rond 23:00 uur het water in van de Vinkeveense plassen, in totaal hadden we 5 lampen bij ons met 3 duikers zou dit meer dan voldoende moeten zijn, tijdens het eerste gedeelte van de duik het genot meegemaakt van een grote baars die meezwemt in het licht van de lamp en lekker gaat jagen op alles wat eetbaar is, deze baars is bijna de gehele duik bij ons geweest.

Bij de kerstboom welke ook onderwater neergezet is, hadden we mooi zicht op een baby-snoekje die zich heerlijk verschool in het groen.
Gedurende de duik vielen 3 van de 5 lampen spontaan uit en was de vierde lamp aan het eind van de duik ook bijna op, wat wel een goed gevoel gaf was dat er niemand in paniek raakte en we gewoon middels handsignalen aangaven dat het prima was om door te zwemmen, we waren immers bijna terug.